Schouten TTL

Schreinemakers Border-Lock disposable afdruklepels

Tips voor precisie-afdrukken met disposable Border-Lock® afdruklepels betand

Door de semi custom pasvorm zijn de Border-Lock afdruklepels bij uitstek geschikt voor het maken van precisie-afdrukken met de populaire monofase- en sandwichafdruktechniek.

Veel tandtechnische laboratoria, waaronder Schouten Tandtechniek, bevelen deze lepels dan ook aan bij hun tandartsen.

Hierna volgen een aantal praktische tips voor het werken met deze lepels.

Het gebruik van adhesief
De Border-Lock lepels beschikken over een gepatenteerd retentiesysteem van horizontale sleuven langs de lepelrand. Dit biedt extra zekerheid bij het lossen van de afdruklepel. Toch is een adhesief als extra retentiemiddel aan te bevelen. Elk afdrukmateriaal is onderhevig aan krimp. Een afdruk zonder adhesief kan er visueel perfect uitzien voor zowel de tandarts als tandtechnicus, maar toch resulteren in een te smalle kroon. Dit wordt veroorzaakt doordat het afdrukmateriaal krimpt richting kroon in plaats van richting lepelwand. Door het gebruik van adhesief wordt de krimp richting lepelwand gestuurd en zal de kroon vrijwel altijd passen.

Aanbevolen adhesieven

 • Alginaatafdruk
  Het nieuwe Cavex alginaatadhesief komt als beste uit een vergelijkende test.
 • A-silicone afdruk
  Het A-Border-Lock adhesief van Clan. Dit is speciaal ontwikkeld voor het afdrukken van A-siliconen met disposable Border-Lock lepels en met individuele lepels. Het is het snelstdrogende adhesief ter wereld met droogtijd van slechts 30 seconden.
 • Polyetherafdruk
  Neem het adhesief dat door de polyetherfabrikant wordt geleverd.

Lepelselectie
Door het ruime assortiment van 8 BK-maten en 8 OK-maten is extra aandacht vereist voor de lepelselectie.

Bij de onderkaak zijn de 3 soorten lepels: normaal (51,53,54,55,57), vierkant (58) en trapezoid (52,56)Bij de bovenkaak zijn er 3 soorten lepels: normaal (nrs. 43,44,45,46), vierkant (42,47,48) en gotisch (49)

Kijk eerst wat voor kaakvorm de patiënt heeft en selecteer vervolgens de juiste lepels door middel van de meetpasser en maatsjabloon. Controleer of de lepel posterieur 5 mm naar links en 5 mm naar rechts speelruimte heeft.

Extra tip bij Impregum afdruk: in verband met de stugheid van Impregum verdient het aanbeveling om een lepel te nemen die een maat groter is dan geselecteerd. Neem bij BK-lepels een maatje naar boven (bijv: 44 ipv 43) en bij OK-lepels een maatje lager (bijv: 52 ipv 53)

Modificeren van de lepel
De disposable Borderlock lepels laten zich prima verder individualiseren. Deze mogelijkheid ontbreekt bij metalen lepels.

 • Met een heet water bad. Leg de lepel in water van minstens 85° en gebruik handschoenen om de gewenste aanpassingen te maken. Daarna afvormen in koud water.
 • Met een hete lucht pistool. Verhit de lepel op de gewenste plaats en buig deze naar wens uit. Afvormen in koud water.

 

Bron: Uit Dental Union TOUCH magazine.
Auteur: firma Clan

 

Mocht u meer aanvullende informatie willen, stuur dan een e-mail naar Schouten Tandtechniek  of neem telefonisch contact met ons op. 

Wij zijn aangesloten bij