Schouten TTL

IPS e.Max- & BlueBlock kronen

Algemene informatie

Zilverkleurige amalgaamvullingen en gouden vullingen hoeven nu echt niet langer. U kunt uw oude amalgaamvullingen laten vervangen door porseleinen vullingen die de natuurlijke kleur, vorm en functie van tanden en kiezen herstellen.

De porseleinen vullingen van IPS e.Max zijn niet meer te onderscheiden van echte tanden en kiezen.

IPS e.Max, voorheen IPS Empress, is een porseleinperssysteem, dat sinds 1987 op de markt is. Het porselein is geschikt voor het vervaardigen van o.a volledige porseleinen inlay's (vullingen), kronen. Sinds enige jaren is dit topsysteem van de esthetische tandheelkunde, de tweede fase in gegaan met de volledige keramische brug, vervaardigd uit IPS e.Max. De lithiumdisilicaat-onderstruktuurkeramiek en de apatiet-laagkeramiek maken een volledige keramische brug mogelijk met optische eigenschappen die met die van met natuurlijke tanden vergelijkbaar zijn.

Tevens is het veelal mogelijk om met IPS e.Max, door middel van het aanbrengen van schildjes (facings) op de natuurlijke tanden, standcorrecties te maken en extreme verkleuringen weg te werken. Het systeem is al jaren beproefd en er zijn wereldwijd al vele klinische onderzoeken gedaan waarin het materiaal goed tot zeer goed naar voren kwam.

 

Sinds 2011 is er een nieuw product bij gekomen van IPS e.Max. "De BlueBlock kronen!" Hierin zijn drie mogelijkheden:

 1. de BlueBlock opbakkroon.
  Het materiaal is hetzelfde als IPS e.Max Press, echter met dit verschil. Een BlueBlock onderstructuur wordt niet geperst, maar door middel van Cad/Cam technologie gefreesd uit een blok lithiumdisilicaat(LS2)-glaskeramik en vervolgens gesinterd in de porseleinoven. Dit heeft als voordeel dat het materiaal homogener is dan de geperste versie. Echter de preparaties hiervoor stellen hogere eisen i.v.m. de technische verwerking van de 5-assige freesmachine.
  Alle eigenschappen zijn het zelfde als van IPS e.Max Press.
  Als de onderstructuur vervaardigd is gaan wij deze opbakken met IPS e.Max porselein. Dit is een lithiumdisilicaat porselein.
 2. De BlueBlock Basic kroon
  Het materiaal is hetzelfde als van de BlueBlock kroon en de IPS e.Max Press kroon, echter het verschil zit in de vervaardiging. Een BlueBlock Basic kroon wordt d.m.v. Cad/Cam technologie volledig anatomisch ontworpen en gefreesd uit een blok lithiumdisilicaat(LS2)-glaskeramik. De BlueBlock Basic kroon wordt vervolgens gesinterd en geglansd in de porseleinoven.
 3. De BlueBlock Colored kroon 
  Het materiaal is hetzelfde als van de BlueBlock kroon en de IPS e.Max Press kroon, echter het verschil zit in de vervaardiging. Een BlueBlock Colored kroon wordt d.m.v. Cad/Cam technologie volledig anatomisch ontworpen en gefreesd uit een blok lithiumdisilicaat(LS2)-glaskeramik. De BlueBlock Colored kroon wordt ingekleurd en vervolgens gaan wij deze kroon sinteren en glanzen in de porseleinoven.

Het voordeel van de BlueBlock Basic kroon en de BlueBlock Colored kroon is: De volledige kroon is uit het zelfde materiaal dus helemaal homogeen. Hierdoor is deze kroon 2,5 tot 3 keer sterker dan de andere glaskeramiek kronen. (360MPa) Bovendien is deze kroon voordeliger dan alle andere varianten die wij hiervoor benoemd hebben.

Het nadeel is:

 • Tot nu toe kunnen er alleen nog maar losse kronen mee gemaakt worden en geen bruggen.
 • Doordat de kroon uit één blok/kleur gefreesd wordt en vervolgens wordt geglansd of ingekleurd en geglansd, geeft dit een andere esthetische weergave dan een opgebakken versie. Daarom adviseren wij deze kronen alleen voor de zijdelingse delen. 


Preparatie 1.1 en 2.1 (klik hier voor een groter formaat) Empress2 kroon op de 1.1 en 2.1 (klik hier voor een groter formaat) Empress2 kroon op de 1.1 en 2.1 (klik hier voor een groter formaat)
Voor en na situatie van twee IPS e.Max kronen op de 1.1 en 2.1

(klik op de foto's voor een grote afbeelding)


 


Preparatievormen

Om een esthetisch fraai eindresultaat te krijgen hebben wij bepaalde ruimtes nodig voor het aanbrengen van ons porselein. Tevens moet u rekening houden met bepaalde vormgevingen aan de preparatie om zo verzekerd te kunnen zijn van een stabiele restauratie.

Voor het prepareren van een IPS e.Max & BlueBlock restauraties dienen de algemene richtlijnen in acht genomen te worden voor de volgende indicaties: Individuele kroon, inlay, onlay en facing.

Een gelijkmatige reductie van de anatomische vormen en een afgeronde schouderpreparatie, zijn voor een individuele kroon en een facing een must. Ondersneden hoeken en randen moeten vermeden worden bij het prepareren van een inlay en/of onlay.

Kroon

  

 • Minimale preparatie diktes, zoals hierboven zijn weergegeven, in acht nemen.
 • Circulaire chamfer of schouder van minimaal 1mm breed met afgeronde binnenhoek, met een aflopende hoek tussen de 10º - 30º.
 • Vanaf incisaal één derde van de kroon minimaal 1.5 mm ruimte creëren.
 • Occlusaal en/of incisaal minstens 2 mm ruimte creëren.

Inlay 

  

 • Minimale preparatie diktes, zoals hierboven zijn weergegeven, in acht nemen.
 • In het fissuur gebied minimaal 1.5 mm ruimte creëren.
 • Minimaal 1.5 mm ruimte van buccaal naar palatinaal/linguaal.
 • De wanden van de proximale boxen moet ligt divergerend zijn. De hoek > 90°.
 • Hou rekening met het contact van de antagonist
 • Prepareer geen dun uitlopende randen.

Onlay 

 

 • De zelfde procedure als bij een inlay.
 • Prepareer 2 mm ruimte in het gebied van een knobbelpunt.

Facing 

 

 • Minimale preparatie diktes, zoals hierboven zijn weergegeven, in acht nemen
 • Cervicaal een chamfer of schouder van minimaal 1mm breed met afgeronde binnenhoek, met een aflopende hoek tussen de 10º - 30º.
 • Incisaal minstens 2 mm ruimte creëren.
 • De preparatie moet aan de palatinale/linguale zijde 2 tot 3mm naar beneden doorlopen vanaf incisaal.

Preparatievormen IPS Empres (klik hier voor een groter formaat)Klik op de afbeelding voor een groter formaat van de preparatievormen.

Download hier de printversie van bovenstaande informatie over preparatievormen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen!

Een zorgvuldige preparatie is doorslaggevend voor de duurzaamheid, het esthetische eindresultaat en de pasvorm van de restauratie.
 • Besteed daarom ruim aandacht aan een gelijkmatige reductie van de anatomische vormen en het prepareren van de outline.
 • Maak een strakke circulaire chamfer of schouder met afgeronde binnenhoeken.
 • Vermijd scherpe overgangen, ondersnijdingen en dun uitlopende randen..
 • Houd de noodzakelijke diktes in acht zodat u verzekerd kan zijn van een esthetische en stabiele restauratie. 

Bevestigen van een  keramische voorziening van IPS e.Max en BlueBlock

Een volledig keramische voorziening van IPS e.Max en BlueBlock kan op meerdere manieren worden bevestigd. 

Download hier  het overzicht van de diversen bevestigings methodes.
Gebruiksaanwijzing Variolink II voor IPS e.Max en BlueBlock restauraties
Gebruiksaanwijzing Variolink II (klik hier voor een groter formaat) 

Download hier een duidelijke versie van deze gebruiksaanwijzing.

 

Mocht u meer aanvullende informatie willen, stuur dan een e-mail naar Schouten Tandtechniek  of neem telefonisch contact met ons op. 

 

Terug naar boven

 

 

Wij zijn aangesloten bij