Schouten TTL

Intra-orale scanner (Mondscanner)

Voorspelbare afdrukken op een eenvoudige manier 

Schouten Tandtechniek heeft al jaren veel ervaring met het vervaardigen van restauraties door middel van Cad/Cam. Dit digitale proces kent vele voordelen. Met name de grote mate van voorspelbaarheid en een optimale pasvorm, zorgen voor zeer nauwkeurig restauraties. Sinds 2010 vervaardigen wij tevens restauraties, welke tot stand zijn gekomen met een intra-orale scanner. 

Wat is een intra-orale scanner?

Om een kroon of brug te kunnen vervaardigen, moet de tandarts eerst alle details van het gebit hebben. Dit gebeurd door middel van het nemen van afdrukken.Sinds enige tijd is het maken van afdrukken voor kronen of bruggen ook mogelijk met een intra-orale scanner. Dankzij deze innovatie is de mondinhoud in een mum van tijd zeer nauwkeurig op te meten. De digitale scan techniek komt uit de Verenigde Staten en er zijn inmiddels honderdduizenden restauraties mee uitgevoerd. De scanner is in staat om op een vrij eenvoudige en vlotte wijze een digitale afdruk te maken van de tanden en kiezen. De berekeningen van de mondinhoud zijn door de hoogwaardige computertechniek zeer nauwkeurig. 

Hoe werkt het?

Met een intra-orale scanner worden digitaal afdrukken van allerlei restauraties gemaakt. Tijdens het scannen worden allerlei beeldjes gemaakt die vervolgens digitaal verwerkt worden tot een precisie model.

Stap voor stap:

  • De tandarts maakt met een intra-orale (mond) scanner, zonder afdruklepels, een digitale afdruk van de boven- en onderkaak, inclusief preparatie (= de afgeslepen tand of kies) en beetverhoudingen.
  • De digitale data stuurt de tandarts online naar ons tandtechnisch laboratorium.
  • Wij controleren deze digitale data en maken hiervan virtuele modellen. Eventuele onduidelijkheden kunnen worden doorgenomen met de tandarts.
  • Vervolgens worden er in een extern productiecentrum, van deze digitale data, modellen gemaakt. Deze modellen worden digitaal vervaardigd door subtractief frezen uit met gips gevuld polyurethaan.
  • Ondertussen kan Schouten Tandtechniek eventueel de onderstructuur van restauratie vervaardigen d.m.v. Cad/Cam technieken.
  • Als de modellen bij Schouten Tandtechniek binnen komen kunnen wij de kroon of brug geheel vervaardigen.

 


Als eerste beslijpt de tandarts de kiezen die in aanmerking komen voor een kroon. (De preparaties)

In plaats van een afdruk, scant de tandarts de beslepen kiezen (de preparaties) met de mondscanner. 

Vervolgens scant hij de rest van uw gebit 

In ons tandtechnisch laboratorium ontvangen wij de data die wij verder verwerken. Met deze data worden de modellen gemaakt en de zirkoniumkappen. Deze kappen zijn de basis voor de uiteindelijke kronen

Wij zoeken de juiste porseleinpoeders erbij aan de hand van de opgegeven kleur 

Dit poeder wordt aangemengd met een vloeistof zodat er een dik papje ontstaat. Dit brengen wij met een penseel aan op de zirkoniumkappen in de vorm van de uiteindelijke kiezen. 

De kiezen opgebracht in porselein poeder.

Deze kronen gaan in een speciale oven. Het porseleinpoeder zal dan versmelten tot een soort glasachtig materiaal. 

Als de kronen gebakken zijn worden ze nog wat beslepen. Daarna worden ze afgelansd. 

De definitieve kronen in het model 

Als de kronen klaar zijn dan worden ze door de tandarts in de mond vastgezet. 

De kronen in de mond.

 

Mocht u meer aanvullende informatie willen, stuur dan een e-mail naar Schouten Tandtechniek of neem telefonisch contact met ons op. 

Wij zijn aangesloten bij