Schouten TTL

Implantaten

Wat is een implantaat?
Implantaten zijn kunst-tandwortels die veelal gemaakt zijn van zuiver titanium, een metaal dat in het hele lichaam goed verdragen wordt. Meestal is een implantaat voorzien van een schroefdraad en een microfijn geruwd oppervlak voor een goede hechting met het bot.
Uitgebreid wetenschappelijk en klinisch onderzoek heeft de betrouwbaarheid van implantaten aangetoond. Het plaatsen van implantaten is een beproefde methode die al meer dan 35 jaar, wereldwijd, bij honderdduizenden mensen is toegepast. Het slagingspercentage ligt heel hoog; in de bovenkaak 98% en in de onderkaak zelfs 99%!
Een implantaat wordt als een soort van schroef in de kaak geplaatst, op de plaats waar de wortel van uw verloren gegane tand of kies zat. Het bot groeit vast tegen het implantaat aan (osseointegratie). Na verloop van tijd kan er een tand, een kies, een brug of een prothese op bevestigd worden. 
Het implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving in de kaak aangebracht en kan vrijwel altijd worden geplaatst. Veel mensen kiezen voor implantaten omdat het de meest natuurlijke vervanging is van de eigen tanden.



Afbeelding 1: 
Dwarsdoorsnede van een natuurlijke kies met wortel.


Afbeelding 2:
Dwarsdoorsnede van een implantaat met daarop een kroon (suprastructuur).




Voordelen van implantaten zijn:

  • U kunt weer goed kauwen en dat komt de spijsvertering ten goede.
  • Uw eigen gezonde tanden worden niet onnodig belast of afgeslepen.
  • Het bot blijft goed bewaard en slinkt niet of nauwelijks verder.
  • Het gevoel van het hebben van eigen tanden of kiezen is weer terug.
  • U kunt weer breeduit zorgeloos lachen.
  • Het is een duurzame oplossing.
  • U bent zelfverzekerd omdat u op uw implantaten kunt vertrouwen.

Implantaten kunnen o.a. worden toegepast in de volgende situaties: 
  • Bij (dreigend) verlies van één of meer tanden en/of kiezen waarvan u of uw tandarts vindt dat deze vervangen moeten worden. (afbeelding 3)
  • Als u een (gedeeltelijke) prothese hebt die niet comfortabel aanvoelt en deze wil vervangen door een brug (afbeelding 4 en 4a)
  • Als u problemen heeft met uw kunstgebit. We denken hierbij aan loszitten, moeilijk kauwen of spreken, pijn bij het eten of esthetische problemen zoals een ingevallen mond en/of wangen. (afbeelding 5, 6 en 6a)
     


Wanneer kunnen implantaten worden geplaatst? 
In principe kunnen er implantaten geplaatst worden wanneer het kaakbot is volgroeid (vanaf ongeveer 18 jaar). Echter het succes van de implantaten is afhankelijk van een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:
  • Er moet voldoende gezond kaakbot aanwezig zijn.
  • Uw tandvlees moet gezond zijn. Is dat niet het geval, dan moet het eerst gezond worden gemaakt, alvorens tot het inbrengen van het implantaat kan worden overgegaan.
  • De mondhygiëne moet goed zijn. U moet bereid en in staat zijn de implantaten en de daarop bevestigde kroon, brug of prothese goed te onderhouden.
Zwaar roken, overmatig alcohol gebruik en enkele ziektes kunnen risicofactoren vormen.

Om een goed te kunnen beoordelen of er voldoende kaakbot bij u aanwezig is en of het gezond is, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Mocht er te weinig kaakbot aanwezig zijn dan is het veelal mogelijk om met behulp van nieuwe technieken, nieuw kaakbot te laten ontstaan (guided bone regeneration). Daardoor kunnen tegenwoordig met succes implantaten worden geplaatst op plaatsen waar dat vroeger niet kon.


Hoe verloopt de behandeling van implantaten?
Het inbrengen van de implantaten wordt verricht door een tandarts, implantoloog of een kaakchirurg.
Er zijn twee manieren van het inbrengen van een implantaat:
1. Het implantaat steekt direct vanaf het plaatsen door het tandvlees heen. Bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese hoeft het tandvlees niet meer worden opengemaakt.
2. Het implantaat wordt na het inbrengen helemaal onder het tandvlees opgesloten. Daardoor steekt er niets boven het tandvlees uit. Deze aanpak bezorgt minder napijn en er is minder kans op infectie. Het enige nadeel van deze aanpak is dat het tandvlees bij het aanbrengen van een kroon, brug of prothese opnieuw moet worden opengemaakt.
Welke aanpak voor uw specifieke situatie de beste is, zal uw of tandarts, implantoloog of kaakchirurg met u overleggen.

   Met behulp van de afbeeldingen laten we schematisch de als tweede genoemde behandeling zien.

Als eerste krijgt u een plaatselijke verdoving. (afbeelding 7) Op de plaats waar het implantaat moet komen wordt het tandvlees losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. (afbeelding 8) Vervolgens wordt er in het kaakbot een gaatje geboord (abeelding 9) waarin het implantaat wordt geschroefd. (abeelding 10) Daarna wordt het tandvlees met hechtingen weer gesloten. (abeelding11)



Is de behandeling belastend?
De ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. De behandeling kan belastend zijn. Met de napijn valt het in het algemeen wel mee. Het bot zelf heeft geen gevoel; het tandvlees kan enigszins pijnlijk zijn. Voor de eventuele napijn krijgt u zonodig een pijnstiller voorgeschreven. Bespreek met uw behandelaar de eventuele mogelijkheden voor u.

Na het inbrengen:
Vaak is het verstandig dat u gedurende 1 of 2 weken na het aanbrengen van de implantaten in overleg met uw behandelaar uw dieet aanpast.
Na het inbrengen van het implantaat volgt een fase van 3 tot 6 maanden waarin het implantaat stevig wordt verankerd in het bot. Gedurende deze periode mag het implantaat niet worden belast. Door het plaatsen van een tijdelijke voorziening wordt de kauwfunctie en de esthetiek zoveel mogelijk gewaarborgd.


De vervaardiging van de kroon, brug of prothese.
Nadat het implantaat verankerd is in het kaakbot neemt de tandarts afdrukken van uw kaken.
Soms is het nodig dat de tandarts plaatselijk een verdoving geeft, om eerst een klein stukje van het tandvlees boven het implantaat weg te nemen.(afbeelding 12) De afdrukken stuurt de tandarts vervolgens naar het tandtechnisch laboratorium, waar de uiteindelijke kroon, brug of prothese gemaakt wordt. Als het tandtechnisch laboratorium het werkstuk vervaardigd heeft komt dit weer terug bij de tandarts en plaats dan de kroon, brug of prothese op de implantaten.(afbeelding 13)


Nazorg.
Nadat het implantaat is geplaatst, is een goede mondhygiëne en controle door de tandarts erg belangrijk. De tandarts, implantoloog of kaakchirurg zal u vragen een half jaar na plaatsing en daarna weer na een half jaar (of indien nodig eerder) voor controle terug te komen. Het kan zijn dat hij voor de controle één of meerdere röntgenfoto’s maakt. De controles zijn belangrijk, want bij ongewenste ontwikkelingen kan de tandarts, implantoloog of kaakchirurg op tijd ingrijpen.


De dagelijkse verzorging.
Een goede mondhygiëne is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. Naast de dagelijkse mondverzorging is regelmatig bezoek aan tandarts en/of mondhygiëniste nodig. De tandarts zal aandacht besteden aan:
  • De gezondheid van het tandvlees.
  • Het bot rondom de implantaten.
  • De suprastructuur, in verband met mogelijke slijtage van onderdelen die dan vervangen moeten worden.

Wat zijn de kosten?
Wat u voor het inbrengen van een of meerdere implantaten en daarbij behorende kroon, brug of prothese uiteindelijk zelf moet betalen, is afhankelijk van twee factoren:
  • De omvang van de werkzaamheden.
  • De vergoeding van uw ziektekostenverzekering.

U kunt het beste uw tandarts, implantoloog of kaakchirurg vragen om een offerte te maken. Bespreek de offerte altijd eerst met uw ziektekostenverzekeraar.


Mocht u meer aanvullende informatie willen, stuur dan een e-mail naar Schouten Tandtechniek of neem telefonisch contact met ons op. 

Wij zijn aangesloten bij